فرش دستباف | دکوکاف
هر آنچه که باید در رابطه با نحوه نگهداری از فرش دستباف بدانید!

محصولات تولید شده توسط دست، نسبت به محصولاتی که با کمک ابزارها و ماشین های صنعتی تولید می شوند، خیلی منحصر به فردتر و جذاب تر هستند. یکی از این محصولات که می توان به آن اشاره نمود، فرش دستبافت است که در مقایسه با فرش ماشینی از جلوه ای خاص و زیبا برخوردار است. فرش دستبافت تولید شده توسط هنرمندان خوش ذوق ایرانی از زیباترین لوازم خانه به شمار می رود.
قیمت فرش دستبافت ایرانی با توجه به داشتن بافت و طراحی منحصر به فرد نسبت به فرش های ماشینی، بیشتر است. علاوه بر آن، بایستی تفاوت هایی را در نحوه نگهداری و شستشوی فرش های دستبافت با فرش های ماشینی قائل شد. در این مقاله قصد داریم، نکات مهمی را در رابطه با نحوه نگهداری از فرش دستبافت ارائه دهیم.

ارائه نکاتی راجع به نگهداری از فرش دستباف

• پهن کردن فرش بر روی سطوح مناسب

بایستی اقدام به پهن کردن فرش دستبافت بر روی سطوح تمیز، خشک و صاف نمود. علاوه بر آن، امکان پهن کردن این نوع فرش بر روی سرامیک، پارکت، سنگ و موزائیک نیز وجود دارد. همچنین ممکن است این مدل فرش در صورت پهن کردن بر روی سطوح آهکی، خاکی یا گچی دچار آسیب دیدگی شود. چرا که خاصیت قلیایی خاک، گچ و آهک، پشم و ابریشم فرش را تجزیه خواهد نمود.

• استفاده از ترمز فرش

ممکن است به مرور زمان شاهد حرکت فرش به یک سمت باشید. ترمز فرش می تواند روشی جهت جلوگیری از این مسئله باشد. طراحی ترمز فرش به شکل قطعه ای لاستیکی انجام می گیرد و آن را در زیر فرش می گذارند. این قطعه مانع از حرکت فرش خواهد شد.

• توجه به محل قرار گیری میز و مبلمان

امکان فشردگی و آسیب دیدگی فرش توسط اشیای نوک تیز و سنگینی از قبیل میز ناهارخوری، مبل، میزهای عسلی و صندلی های تیز وجود دارد. با صدمه دیدن فرش توسط این اشیا، شاید از بین بردن اثرات آن غیر ممکن باشد و صدمات جبران ناپذیری به فرش وارد گردد.
بنابراین، سعی کنید اقدام به قرار دادن فرش دستبافت در میانه خانه که هیچگونه وسایل نوک تیز در آن نباشد، نمایید. جهت گذاشتن این وسایل روی فرش دستبافت در صورت ناچاری، توصیه ما به شما استفاده از زیر مبلی در زیر پایه های مبل است.
تهیه و تولید زیرمبلی ها در مدل های مختلف پلاستیکی و چوبی صورت می گیرد. قرار گیری این زیر مبلی ها در زیر پایه مبل، سبب وارد آمدن فشار کمتری به فرش شده و فرش دچار صدمه خیلی کمتری خواهد شد. یادتان باشد که اقدام به تغییر دادن جای زیرمبلی ها، دست کم 1 بار در ماه نمایید.

نگهداری از فرش دستباف | دکوکاف

• جابجا کردن فرش

در صورت راه رفتن مداوم بر روی بخشی از فرش، احتمال آسیب دیدگی و ساییده شدن آن قسمت از فرش وجود خواهد داشت. از این رو، اقدام به قرار دادن فرش به شکل سروته، بسته به تردد خود روی آن هر شش ماه، به منظور جلوگیری از وقوع چنین اتفاقی نمایید.

• مراقبت کردن از ریشه های فرش

علاوه بر موارد ذکر شده، امکان آسیب دیدگی ریشه های فرش در اثر تردد زیاد نیز وجود دارد. بایستی به لفافه دوزی ریشه های فرش با پارچه ای پنبه ای جهت پیشگیری از صدمه دیدن آن بپردازید.

• عدم قرار دادن اشیای سنگین روی فرش

سعی کنید از گذاشتن اشیای سنگینی از قبیل آبنما، مجسمه های سنگین و بزرگ و گلدان بر روی فرش های دستبافت اجتناب کنید. چرا که احتمال صدمه دیدن فرش با وزن و حجم زیاد این اشیا وجود دارد. علاوه بر آن، روی فرش انواع گلدان و درختچه که از حجم و وزن زیاد و همچنین آب برخورداند، قرار ندهید. چرا که رطوبت، پوسیدگی فرش را به همراه خواهد داشت.

• عدم استفاده از هر نوع شوینده ای جهت شستشوی فرش

هرگز جهت شستشوی فرش یا ریشه های آن، مواد سفید کننده به کار نبرید. چرا که این مواد آسیب رساندن و پوسیدگی فرش را به دنبال خواهد داشت.

• عدم قرار دادن فرش در معرض نور خورشید

توجه داشته باشید که از قرار دادن فرش دستبافت در برابر نور خورشید خودداری کنید. چرا که احتمال دو رنگ شدن فرش در این وضعیت وجود دارد. علاوه بر آن، در صورت داشتن تابلو فرش دستبافت در منزل، اقدام به قرار دادن آن در مقابل نور خورشید و در کنار پنجره نکنید.
در صورت قرار گیری فرش تان در برابر نور خورشید، سعی کنید با سروته کردن آن هر 2 تا 3 ماه مانع از دو رنگ شدن آن شوید.

• در نظر گرفتن یک برنامه نظافتی مشخص

سعی کنید جهت تمیز کردن فرش دستبافت و افزایش میزان طول عمر آن یک برنامه ریزی مشخصی داشته باشید. مثلاً 3 مرتبه در هفته به جارو کردن آن بپردازید. علاوه بر آن، با کمک یک جاروی ساده، اقدام به تمیز کردن آن نمایید.
امکان جارو کردن فرش با جاروی دستی و جاروی برس دار وجود دارد. در صورت تمایل به تمیز کردن بخش های ریشه دار فرش، از بکارگیری برس جارو خودداری کرده، چرا که ممکن است گیر کردن ریشه های فرش درون برس و آسیب دیدن آن اتفاق بیفتد.
در مرحله نهایی جارو کردن فرش، اقدام به جارو کشیدن در جهت خواب فرش کنید. چرا که قرار گیری پرزهای فرش به شکل مرتب می تواند جلوه ای زیبا و بی نظیر به آن ببخشد. طول عمر فرش با جارو کردن آن در دفعات متعدد، کاهش می یابد، بنابراین به این موضوع نیز توجه داشته باشید.

مراقبت از فرش دستباف | دکوکاف

شستشوی فرش بایستی هر چند وقت یکبار انجام شود؟

به بررسی فرش خود هر 3-2 سال پرداخته و اقدام به شستشوی آن در صورت نیاز نمایید. شایان ذکر است که می توانید طول عمر فرش خود را با شستشوی کمتر آن افزایش دهید. سعی کنید به استفاده از شامپوی مخصوص فرش جهت شستن فرش های دستبافت بپردازید و یا اینکه انجام این کار را به قالیشویی های تخصصی محول کنید.

نکاتی که جهت حفظ فرش دستبافت بایستی به آنها توجه نمایید

1- در صورت تمایل به تمیز کردن فرش دستباف، اقدام به باز نمودن درب و پنجره ها نموده تا مانع از نشستن مجدد آلودگی ها و گرد و غبار روی آن شوید.
2-سعی کنید به انتخاب سطحی که فاقد گرد و غبار و آلودگی و همچنین صاف و هموار باشد، جهت پهن کردن فرش بپردازید.
3-ممکن است فرش شما در صورت قرار گیری بر روی سنگ و موزاییک و همچنین وجود درز در لابه لای آن، دچار بید خوردگی شود.
در صورت بید خوردگی فرش دستبافت، ابتدا اقدام به تمیز کردن سطح مورد نظر نمایید. سپس با ترمیم قسمت های بید خورده، مانع از آسیب دیدگی بخش های دیگر فرش شوید.
نگهداری فرش در مکان های سربسته، آب و هوای شرجی و مرطوب و همچنین عدم نظافت آن، بید خوردگی را برای آن به همراه دارد. در صورت قرار داشتن فرش تان در مکان های متروک، به بررسی آن 1 بار در هر ماه بپردازید.
4-قبل از شستشوی فرش، نخست گرد و غبار را از روی سطح فرش پاک کنید.
5-به شما توصیه می کنیم که کار شستشوی فرش های دستبافت خود را به قالیشویی های معتبر محول کنید.
6-در صورت ریختن آب روی فرش، پس از جمع کردن سریع آن، اقدام به خشک کردن کامل آن بخش از فرش نمایید.
در آخر باید بگوییم که شما با خرید فرش دستبافت و رعایت نکات مربوط به نگهداری آن می توانید جلوه ای زیبا و منحصر به فرد به فضای منزل خود ببخشید.